You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

PASS The Test with only 2 Hours of Prep

Get 100% ready in the shortest amount of time possible with an easy to follow course that completely strips down the official handbook to focus on what you actually need to know for questions that are actually asked

GET STARTED FREE
List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Who did Henry VIII marry after the execution of Anne Boleyn?
A Anne of Cleves
B Catherine Howard
C Catherine Parr
D Jane Seymour
Correct Answer: Jane Seymour
Explanation: Jane Seymour - Henry married Jane after Anne's execution. She gave Henry the son he wanted, Edward, but she died shortly after the birth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
2. Is the statement below TRUE or FALSE?
The jet engine and radar were developed in Britain in the 1830s.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The jet engine was developed in Britain in the 1930s by Sir Frank Whittle (1907-96), a British Royal Air Force engineer officer. Radar was developed by Scotsman Sir Robert Watson-Watt (1892-1973), who proposed that enemy aircraft could be detected by radio waves. The first successful radar test took place in 1935.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
3. During the 17th Century, many people left Britain and Ireland to settle in which of the following places?
A Africa
B America
C France
D London
Correct Answer: America
Explanation: This was a time when many people left Britain and Ireland to settle in new colonies in America and elsewhere, but others came to live in Britain.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - A growing population
4. Which of these statements is correct?
A The Anglo-Saxon kingdoms in England were united under King Alfred the Great.
B The Anglo-Saxon kingdoms were united under King Kenneth MacAlpin.
Correct Answer: The Anglo-Saxon kingdoms in England were united under King Alfred the Great.
Explanation: The Anglo-Saxon kingdoms in England united under King Alfred the Great, who defeated the Vikings.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Vikings
5. King Edward I of England annexed Wales to the crown of England by which statute?
A The Statute of Caernarfon
B The Statute of Carmarthen
C The Statute of Gwynedd
D The Statute of Rhuddlan
Correct Answer: The Statute of Rhuddlan
Explanation: In 1284 King Edward I of England introduced the Statute of Rhuddlan, which annexed Wales to the Crown of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
6. An attempt by which group to put James II's son on the throne instead of George I was quickly defeated?
A English Puritans
B French Huguenots
C Irish Catholics
D Scottish Jacobites
Correct Answer: Scottish Jacobites
Explanation: When Queen Anne died in 1714, Parliament chose a German, George I, to be the next king, because he was Anne's nearest Protestant relative. An attempt by Scottish Jacobites to put James II's son on the throne instead was quickly defeated.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Prime minister
7. Which of these statements is correct?
A During the 16th century, the Scottish Parliament Abolished the authority of the Pope and Roman Catholic religious services became illegal.
B During the 16th century, the Scottish Parliament welcomed the authority of the Pope and Roman Catholics religious services became commonplace.
Correct Answer: During the 16th century, the Scottish Parliament Abolished the authority of the Pope and Roman Catholic religious services became illegal.
Explanation: Scotland had also been strongly influenced by Protestant ideas. In 1560, the predominantly Protestant Scottish Parliament abolished the authority of the Pope in Scotland and Roman Catholic religious services became illegal.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Reformation in Scotland and Mary, Queen of Scots
8. William of Normandy invaded England in 1066. Where is Normandy?
A Denmark
B Northern France
C Norway
D Southern Scotland
Correct Answer: Northern France
Explanation: In 1066, an invasion led by William, the Duke of Normandy (in what is now northern France), defeated Harold, the Saxon king of England, at the Battle of Hastings.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
9. Which of the following was a co-discoverer of insulin?
A John Logie Baird
B John MacLeod
C Sir Frank Whittle
D Sir Robert Watson-Watt
Correct Answer: John MacLeod
Explanation: The Scottish physician and researcher John Macleod (1876¬-1935) was the co-discoverer of insulin, used to treat diabetes.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Social change in the 1960s
10. The four shortlisted works for the Turner Prize are shown at which London venue?
A British Museum
B National Gallery
C Tate Britain
D Victoria and Albert Museum
Correct Answer: Tate Britain
Explanation: The Turner Prize was established in 1984 and celebrates contemporary art. It was named after Joseph Turner. Four works are shortlisted every year and shown at Tate Britain before the winner is announced.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Art - Notable British artists
11. Which of these statements is correct?
A National parks are areas of protected countryside that everyone can visit.
B National parks are national sports grounds for people to hold sporting events.
Correct Answer: National parks are areas of protected countryside that everyone can visit.
Explanation: They are areas of protected countryside that everyone can visit, and where people live, work and look after the landscape.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest
12. Which TWO people are famous UK sports stars?
A Dame Kelly Holmes
B Jane Austen
C Lucien Freud
D Sir Chris Hoy
Correct Answer: Sir Chris Hoy, Dame Kelly Holmes
Explanation: Sir Chris Hoy (1976-) is a Scottish cyclist who has won six gold and one silver Olympic medals. He has also won 11 world championship titles. ; Dame Kelly Holmes (1970-) won two gold medals for running in the 2004 Olympic Games. She has held a number of British and European records.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
13. Which of these statements is correct?
A Cricket matches can last up to five days.
B Cricket matches can last up to two weeks.
Correct Answer: Cricket matches can last up to five days.
Explanation: Cricket originated in England and is now played in many countries. Games can last up to five days but still result in a draw!
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Cricket
14. George Fredrick Handel, the German-born composer who became a British citizen, wrote which of the following?
A Balthazar's Feast
B Music for the Royal Fireworks
C Peter Grimes
D The Planets
Correct Answer: Music for the Royal Fireworks
Explanation: The German-born composer George Frederick Handel (1685-1759) spent many years in the UK and became a British citizen in 1727. He wrote the Water Music for King George I and Music for the Royal Fireworks for his son, George II. Both these pieces continue to be very popular.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music
15. Is the statement below TRUE or FALSE?
Some people rent land away from home called an allotment, where they can grow fruit and vegetables.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: A lot of people have gardens at home and will spend their free time looking after them. Some people rent additional land called 'an allotment', where they grow fruit and vegetables.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
16. Which film was directed by Alfred Hitchcock?
A The 1,001 Steps
B The 100 Steps
C The 21 Steps
D The 39 Steps
Correct Answer: The 39 Steps
Explanation: The 39 Steps 119351, directed by Alfred Hitchcock
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - British film industry - Some famous British films
17. What event is commemorated on 5 November every year?
A A plot to blow up the Houses of Parliament
B England's Worlds Cup victory of 1966
C The Queen's birthday
D The end of the First World War
Correct Answer: A plot to blow up the Houses of Parliament
Explanation: Bonfire Night, 5 November, is an occasion when people in Great Britain set off fireworks at home or in special displays. The origin of this celebration was an event in 1605, when a group of Catholics led by Guy Fawkes failed in their plan to kill the Protestant king with a bomb in the Houses of Parliament.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other festivals and traditions
18. Who or what were jesters?
A Combatants on horseback at medieval feasts
B Men who organised hunts in the Middle Ages
C People who told jokes at medieval royal courts
D Silver coins of the 18th century
Correct Answer: People who told jokes at medieval royal courts
Explanation: Medieval kings and rich nobles had jesters who told jokes and made fun of people in the Court.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - British comedy
19. The heptathlon comprises how many different track and field events?
A 5
B 6
C 7
D 8
Correct Answer: 7
Explanation: Jessica Ennis (1980-)is an athlete. She won the 2012 Olympic gold medal in the heptathlon, which includes seven different track and field events. She also holds a number of British athletics records.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
20. Which of these statements is correct?
A Chequers is the Prime Minister's country house.
B Chequers is the Prime Minister's house in London.
Correct Answer: Chequers is the Prime Minister's country house.
Explanation: The Prime Minister (PM) is the leader of the political party in power. He or she appoints the members of the cabinet (see below) and has control over many important public appointments. The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street, in central London, near the Houses of Parliament. He or she also has a country house outside London called Chequers.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The Prime Minister
21. How often are members of Parliament (MPs) elected?
A At least every five years
B At least every three years
C Every six months
D Every year
Correct Answer: At least every five years
Explanation: MPs are elected at a General Election, which is held at least every five years. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - Elections
22. Which of these statements is correct?
A In the UK, employers can discriminate against different groups of people.
B UK laws ensure people are not treated unfairly in any area of work or life.
Correct Answer: UK laws ensure people are not treated unfairly in any area of work or life.
Explanation: UK laws ensure that people are not treated unfairly in any area of life or work because of their age, disability, sex, pregnancy and maternity, race, religion or belief, sexuality or marital status. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Fundamental principles - Equal opportunities
23. What is the minimum age you can drive a car or motor cycle in the UK?
A 17
B 18
C 21
D 25
Correct Answer: 17
Explanation: In the UK, you must be at least 17 years old to drive a car or motor cycle and you must have a driving licence to drive on public roads. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Driving
24. Every MP represents which of the following?
A A city
B A constituency
C A country
D None of the above
Correct Answer: A constituency
Explanation: Each MP represents a parliamentary constituency, which is a small area of the country.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role -  The British constitution - System of government - The House of Commons