You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

PASS The Test with only 2 Hours of Prep

Get 100% ready in the shortest amount of time possible with an easy to follow course that completely strips down the official handbook to focus on what you actually need to know for questions that are actually asked

GET STARTED FREE
List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which TWO responsibilities should you respect as a resident of the UK?
A Respect and obey the law
B Take in and look after stray animals
C Treat others with fairness
D Vote for the government in power
Correct Answer: Treat others with fairness, Respect and obey the law
Explanation: If you wish to be a permanent resident or citizen of the UK, you should:
- respect and obey the law
- respect the rights of others, including their right to their own opinions
- treat others with fairness
- look after yourself and your family
- look after the area in which you live and the environment.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
2. In which TWO places are arrangements different for taking your Life in the UK Test?
A Channel Island
B Ireland
C Isle of Man
D Scotland
Correct Answer: Channel Island, Isle of Man
Explanation: If you live on the Isle of Man or in the Channel Islands, there are different arrangements for taking the Life in the UK test.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK - Taking the life in the UK test
3. Textile and engineering firms recruited workers from which TWO countries after the Second World War?
A Canada
B India
C Pakistan
D South Africa
Correct Answer: India, Pakistan
Explanation: Textile and engineering firms from the north of England and the Midlands sent agents to India and Pakistan to find workers. For about 25 years, people from the West Indies, India, Pakistan and (later) Bangladesh travelled to work and settle in Britain.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Migration in post-war Britain
4. D-Day refers to what event in British history?
A Battle of Trafalgar
B British invasion of Europe in 1994
C End of the war in Europe in 1945
D On 6 June 1944, allied forces landed in Normandy
Correct Answer: On 6 June 1944, allied forces landed in Normandy
Explanation: On 6 June 1944, allied forces landed in Normandy (this event is often referred to as 'D-Day').
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The Second World War
5. Which of these statements is correct?
A The Battle of Agincourt is commemorated in the Bayeux Tapestry
B The Battle of Hastings is commemorated in the Bayeux Tapestry
Correct Answer: The Battle of Hastings is commemorated in the Bayeux Tapestry
Explanation: The battle is commemorated in a great piece of embroidery, known as the Bayeux Tapestry, which can still be seen in France today.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman conquest
6. Why were more castles built in Britain and Ireland in the Middle Ages?
A They created work for tradesmen
B They were cheap to build
C They were defensive strongholds
D They were status symbols for the nobility
Correct Answer: They were defensive strongholds
Explanation: The Middle Ages also saw a change in the type of buildings in Britain. Castles were built in many places in Britain and Ireland, partly for defence.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
7. Some people in Britain were opposed to the slave trade. Who set up the first formal anti-slavery groups in the late 1700s?
A Methodists
B Mormons
C Puritans
D Quakers
Correct Answer: Quakers
Explanation: There were, however, people in Britain who opposed the stave trade. The first formal anti-slavery groups were set up by the Quakers in the late 1700s, and they petitioned Parliament to ban the practice.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The slave trade
8. Is the statement below TRUE or FALSE?
A public vote in 2002 decided that Winston Churchill was the Greatest Briton of all time.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: He remains a much-admired figure to this day, and in 2002 was voted the greatest Briton of all time by the public.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th Century - The Second World War
9. The Elizabeth Tower is part of which building in London?
A Buckingham Palace
B Houses of parliament
C Mansion House
D St Pauls Cathedral
Correct Answer: Houses of parliament
Explanation: Big Ben is the nickname for the great bell of the clock at the Houses of Parliament in London. Many people call the clock Big Ben as well. The clock is over 150 years old and is a popular tourist attraction. The clock tower is named 'Elizabeth Tower' in honour of Queen Elizabeth II's Diamond Jubilee in 2012.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
10. Which TWO famous London buildings are built in the 19th-century 'gothic' style?
A Buckingham Palace
B St Pancras Station
C St Paul's Cathedral
D The Houses of Parliament
Correct Answer: The Houses of Parliament, St Pancras Station
Explanation: In the 19th century, the medieval 'gothic' style became popular again. As cities expanded, many great public buildings were built in this style. The Houses of Parliament and St Pancras Station were built at this time, as were the town halls in cities such as Manchester and Sheffield.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
11. Who is the patron saint of Scotland?
A St Andrews
B St David
C St George
D St Patrick
Correct Answer: St Andrews
Explanation: England, Scotland, Wales and Northern Ireland each have a national saint, called a patron saint. Each saint has a special day:
-1 March: St David's Day, Wales ;
-17 March: St Patrick's Day, Northern Ireland ;
-23 April. St George's Day, England ;
-30 November: St Andrew's Day, Scotland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Patron saints' days
12. Which TWO are Christian groups?
A Baptists
B Buddhists
C Roman Catholics
D Sikhs
Correct Answer: Roman Catholics, Baptists
Explanation: Other Protestant Christian groups in the UK are Baptists, Methodists, Presbyterians and Quakers. There are also other denominations of Christianity, the biggest of which is Roman Catholic.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
13. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK a citizen may only follow an approved religion.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: However, everyone has the legal right to choose their religion, or to choose not to practice a religion.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion
14. Which TWO plants are associated with the UK?
A Cactus
B Olive tree
C Rose
D Shamrock
Correct Answer: Shamrock, Rose
Explanation: England - the rose ; Northern Ireland - the shamrock
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
15. Ian McEwan, Hilary Mantel and Julian Barnes have all won which literacy prize?
A The Man Booker Prize
B The Mercury Prize
C The Nobel Prize in Literature
D The Turner Prize
Correct Answer: The Man Booker Prize
Explanation: The Man Booker Prize for Fiction is awarded annually for the best fiction novel written by an author from the Commonwealth, Ireland or Zimbabwe. It has been awarded since 1968. Past winners include Ian McEwan, Hilary Mantel and Julian Barnes.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature
16. Where would the Children's Hearings System deal with cases of children or young people accused of an offence?
A England
B Northern Ireland
C Scotland
D Wales
Correct Answer: Scotland
Explanation: In Scotland a system called the Children's Hearings System is used to deal with children and young people who have committed an offence. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of courts - Crown Courts and Sheriff Courts - Youth Courts
17. Which TWO of the following have the right to vote?
A Adults who are naturalised citizens of the UK
B Adults who have been given a visa to study in the UK
C Adults who have been granted an indefinite right to remain in the UK.
D UK-born adults citizens
Correct Answer: Adults who are naturalised citizens of the UK, UK-born adults citizens
Explanation: The UK has had a fully democratic voting system since 1928 (see pages 119-20). The present voting age of 18 was set in 1969 and (with a few exceptions) all UK-born and naturalised adult citizens have the right to vote.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
18. Which TWO are members of the Parliament (MPs) responsible for?
A Representing everyone in their constituency
B Representing only those who voted for them
C Scruitanising and commenting on what the government is doing
D Supporting the government on all decisions and laws
Correct Answer: Representing everyone in their constituency, Scruitanising and commenting on what the government is doing
Explanation: MPs have a number of different responsibilities. They
-represent everyone in their constituency ;
-help to create new laws ; ;
-scrutinise and comment on what the government is doing ;
-debate important national issues.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of Commons
19. Which TWO services are funded by National Insurance Contributions?
A Local taxi services
B National Health Service (NHS)
C State retirement pension
D Supermarket home deliveries
Correct Answer: State retirement pension, National Health Service (NHS)
Explanation: The money raised from National Insurance Contributions is used to pay for state benefits and services such as the state retirement pension and the National Health Service (NHS). 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Taxation - National insurance
20. Which of these statements is correct?
A County Courts deal with civil disputes.
B County Courts deal with criminal cases.
Correct Answer: County Courts deal with civil disputes.
Explanation: County Courts deal with a wide range of civil disputes. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of courts - Civil courts
21. To which TWO international bodies does the UK belong?
A The Arab League
B The Commonwealth
C The North American Free Trade Agreement (NAFTA)
D The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
Correct Answer: The Commonwealth, The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
Explanation: The Commonwealth is an association of countries that support each other and work together towards shared goals in democracy and development. Most member states were once part of the British Empire, although a few countries which were not have also joined. ; The UK is also a member of NATO. NATO is a group of European and North American countries that have agreed to help each other if they come under attack.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth) ; Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
22. What must police officers do?
A Be politically neutral
B Be rude and abusive
C Make a FALSE? statement
D Obey the law
Correct Answer: Obey the law
Explanation: Police officers must themselves obey the law. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties
23. Which of these statements is correct?
A Decisions on government policies are made by the Prime Minister and cabinet.
B Decisions on government policies are made by the monarch.
Correct Answer: Decisions on government policies are made by the Prime Minister and cabinet.
Explanation: The Prime Minister appoints about 20 senior MPs to become ministers in charge of departments. These include:
-Chancellor of the Exchequer - responsible for the economy ;
-Home Secretary - responsible for crime, policing and immigration ;
-Foreign Secretary - responsible for managing relationships with foreign countries ;
-
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The cabinet
24. Which TWO of the following do you have to pay tax on?
A Income from property, savings and dividends
B Profits from self-employment
C Shopping vouchers given to you by family or friends
D Small amounts of money given to you as a gift
Correct Answer: Income from property, savings and dividends, Profits from self-employment
Explanation: People in the UK have to pay tax on their income, which includes:
- wages from paid employment ;
- profits from self-employment ;
- taxable benefits ;
- pensions ;
- income from property, savings and dividends.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Taxation - Income Tax