You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

PASS The Test with only 2 Hours of Prep

Get 100% ready in the shortest amount of time possible with an easy to follow course that completely strips down the official handbook to focus on what you actually need to know for questions that are actually asked

GET STARTED FREE
List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What is fundamental principle of British life?
A The rule of law
B The rule of the monarch
C The rule of the upper classes
D The rule of your local member of the Parliament (MP)
Correct Answer: The rule of law
Explanation: The fundamental principles of British life include:
- Democracy
- The rule of law
- Individual liberty
- Tolerance of those with different faiths and beliefs
- Participation in community life.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
2. What type of government was formed after the General Election of 2010?
A All-Party
B Coalition
C National
D One-Party
Correct Answer: Coalition
Explanation: In May 2010, and for the first time in the UK since February 1974, no political party won an overall majority in the General Election. The Conservative and Liberal Democrat parties formed a coalition and the leader of the Conservative Party, David Cameron, became Prime Minister. 
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Coalition government 2010 onwards
3. Which of these statements is correct?
A American colonists were eventually defeated by the British.
B In 1776 some American colonies declared their independence from Britain.
Correct Answer: In 1776 some American colonies declared their independence from Britain.
Explanation: In 1776, 13 American colonies declared their independence, stating that people had a right to establish their own governments.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The American War of Independence
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
Britain has never been at war with France.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: During the 18th century, Britain fought a number of wars with France.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
5. What was Isambard Kingdom Brunel famous for designing and building?
A Aeroplanes
B Bridges
C Motor cars
D Skyscrapers
Correct Answer: Bridges
Explanation: He was an engineer who built tunnels, bridges, railway lines and ships.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Trade Industry
6. Who did Henry VIII marry after the execution of Anne Boleyn?
A Anne of Cleves
B Catherine Howard
C Catherine Parr
D Jane Seymour
Correct Answer: Jane Seymour
Explanation: Jane Seymour - Henry married Jane after Anne's execution. She gave Henry the son he wanted, Edward, but she died shortly after the birth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
7. Which TWO events happened to the church in England following the restoration of Charles II?
A The Church of England was restored as the official Church
B The Church of England was suppressed
C The Puritans and Roman Catholics were kept out of power
D The Puritans grew in strength and number
Correct Answer: The Church of England was restored as the official Church, The Puritans and Roman Catholics were kept out of power
Explanation: Charles II made it clear that he had 'no wish to go on his travels again'. He understood that he could not always do as he wished but would sometimes need to reach agreement with Parliament. Generally, Parliament supported his policies. The Church of England again became the established official Church. Both Roman Catholics and Puritans were kept out of power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
8. Which king annexed Wales to the Crown of England with Statute of Rhuddlan?
A Charles I
B Edward I
C Harold
D Henry VIII
Correct Answer: Edward I
Explanation: In 1284 King Edward I of England introduced the Statute of Rhuddlan, which annexed Wales to the Crown of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
9. Is the statement below TRUE or FALSE?
ISAF is building up the Afghan National Security Forces and helping to create a secure environment in which governance and development can be extended.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: ISAF is building up the Afghan National Security Forces and is helping to create a secure environment in which governance and development can be extended.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conflicts in Afghanistan and Iraq
10. Is the statement below TRUE or FALSE?
Briton Sir Tim Berners-Lee invented the World Wide Web and it was successfully used for the first time on 25 December 1990.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The inventor of the World Wide Web, Sir Tin Berners-Lee (1955-), is British. Information was successfully transferred via the web for the first time on 25 December 1990.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
Isaac Newton is a famous musician from the 18th century.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: His most famous published work was Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (''Mathematical Principles of Natural Philosophy'), which showed how gravity applied to the whole universe.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
12. Which artist is considered to be the one who raised the profile of landscape painting?
A David Allan
B John Constable
C Joseph Turner
D Thomas Gainsborough
Correct Answer: Joseph Turner
Explanation: Joseph Turner (1775-1851) was an influential landscape painter in a modern style. He is considered the artist who raised the profile of landscape painting.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Art - Notable British artists
13. Which of these statements is correct?
A A dog's owner is not responsible for keeping the animal under control and cleaning up after it in public places.
B A dog's owner is responsible for keeping the animal under control and cleaning up after it in public places.
Correct Answer: A dog's owner is responsible for keeping the animal under control and cleaning up after it in public places.
Explanation: A lot of people in the UK have pets such as cats or dogs. They might have them for company or because they enjoy looking after them. It is against the law to treat a pet cruelly or to neglect it. All dogs in public places must wear a collar showing the name and address of the owner. The owner is responsible for keeping the dog under control and for cleaning up after the animal in a public place.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Pets
14. Which of the following is a famous British film?
A Passport to Paddington
B Passport to Panama
C Passport to Pimlico
D Passport to Portsmouth
Correct Answer: Passport to Pimlico
Explanation: The 1950s and 1960s were a high point for British comedies, including Passport to Pimlico, The Ladykillers and, later, the Carry On films.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Films - British film industry
15. What is it traditional to do on 1 April in the UK?
A Hunt for eggs
B Make pancakes
C Play jokes on each other
D Play musical instruments in the street
Correct Answer: Play jokes on each other
Explanation: April Fool's Day, 1 April, is a day when people play jokes on each other until midday. The television and newspapers often have stories that are April Fool jokes.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other festivals and traditions
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
Some people rent land called 'an allotment' where they grow fruit and vegetables.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Some people rent additional land called 'an allotment', where they grow fruit and vegetables.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
17. Which of these statements is correct?
A The first professional UK football clubs were formed in 1066
B The first professional UK football clubs were formed in the late 19th century.
Correct Answer: The first professional UK football clubs were formed in the late 19th century.
Explanation: Football is the UK's most popular sport. It has a long history in the UK and the first professional football clubs were formed in the late 19th century.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sports - Football
18. Is the statement below TRUE or FALSE?
Adult citizens of other EU states may vote in General Elections.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Adult citizens of the UK, and citizens of the Commonwealth and the Irish Republic who are resident in the UK, can vote in all public elections. Adult citizens of other EU states who are resident in the UK can vote in all elections except General Elections
Reference: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
19. How often does Prime Ministers questions occur when Parliament is sitting?
A Every day
B Once a month
C Once a week
D Twice a week
Correct Answer: Once a week
Explanation: One important opportunity to do this is at Prime Minister's Questions, which takes place every week while Parliament is sitting. 
Reference: The UK government, the law and your role - The government - The opposition
20. Which TWO of the following are protected by law from discrimination?
A Choice of car
B Disability
C Eye colour
D Marital status
Correct Answer: Disability, Marital status
Explanation: UK laws ensure that people are not treated unfairly in any area of life or work because of their age, disability, sex, pregnancy and maternity, race, religion or belief, sexuality or marital status. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Fundamental principles - Equal opportunities
21. Once you are aged 17 or older, which TWO vehicles can you learn to drive?
A A Motor cycle
B Car
C Fire engine
D Heavy goods vehicle
Correct Answer: Car, A Motor cycle
Explanation: In the UK, you must be at least 17 years old to drive a car or motor cycle and you must have a driving licence to drive on public roads. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Driving
22. Which TWO of the following are amongst the shared goals of the Commonwealth?
A Democracy
B Dependency
C Development
D Discrimination
Correct Answer: Development, Democracy
Explanation: The Commonwealth is an association of countries that support each other and work together towards shared goals in democracy and development.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth
23. Is the statement below TRUE or FALSE?
 Life peers in the House of Lords can pass on their title to their first-born child
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: They have usually had an important career in politics, business, law or another profession. Life peers are appointed by the monarch on the advice of the Prime Minister. They also include people nominated by the leaders of the other main political parties or by an independent Appointments Commission for non-party peers.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of Lords
24. Is it acceptable in the UK to treat people worse because of their sexual orientation?
A No, it is never acceptable to treat people worse for their sexual orientation
B Yes, if their sexual orientation is forbidden by religion
Correct Answer: No, it is never acceptable to treat people worse for their sexual orientation
Explanation: Although Britain is one of the world's most diverse societies, there is a set of shared values and responsibilities that everyone can agree with. These values and responsibilities include:
-to treat everyone equally, regardless of sex, race, religion, age, disability, class or sexual orientation
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Your role in the community - Values and responsibilities