You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

PASS The Test with only 2 Hours of Prep

Get 100% ready in the shortest amount of time possible with an easy to follow course that completely strips down the official handbook to focus on what you actually need to know for questions that are actually asked

GET STARTED FREE
List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Channel Islands are a part of the UK.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: There are also several islands which are closely linked with the UK but are not part of it: the Channel Islands and the Isle of Man.
Reference: Chapter 2: What is the UK
2. Which of these statements is correct?
A Mary, Queen of Scots was a cousin of Queen Elizabeth I.
B Mary, Queen of Scots was unrelated to Queen Elizabeth I.
Correct Answer: Mary, Queen of Scots was a cousin of Queen Elizabeth I.
Explanation: Mary was Elizabeth I's cousin and hoped that Elizabeth might help her, but Elizabeth suspected Mary of wanting to take over the English throne, and kept her a prisoner for 20 years.
Reference: Chapter 3: Along and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Reformation in Scotland and Mary, Queen of Scots
3. Which language was spoken by people during the Iron Age?
A Anglo-Saxon
B Celtic
C English
D Latin
Correct Answer: Celtic
Explanation: Most people were farmers, craft workers or warriors. The language they spoke was part of the Celtic language family.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
4. Which of these statements is correct?
A By the middle of the 15th century the last Welsh rebellions had been defeated.
B By the middle of the 17th century the last Welsh rebellion had been defeated.
Correct Answer: By the middle of the 15th century the last Welsh rebellions had been defeated.
Explanation: By the middle of the 15th century the last Welsh rebellions had been defeated.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
5. The union Flag consists of three crosses. One is St George's. Who do the other TWO crosses represent?
A St Andrew
B St David
C St Patrick
D St Piran
Correct Answer: St Andrew, St Patrick
Explanation: The Union Flag consists of three crosses:
- The cross of St George, patron saint of England, is a red cross on a white ground.;
- The cross of St Andrew, patron saint of Scotland, is a diagonal white cross on a blue ground. ;
- The cross of St Patrick, patron saint of Ireland, is a diagonal red cross on a white ground.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Union Flag
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
The 1950s were a time of serious unrest in Northern Ireland
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The 1970s were also a time of serious unrest in Northern Ireland.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Problems in the economy in the 1970s
7. Britain was brought into conflict with which country during the 19th century, because they were expanding and trading in similar areas?
A France
B Germany
C Spain
D The Netherlands
Correct Answer: France
Explanation: Trading and settlements overseas sometimes brought Britain into conflict with other countries, particularly France, which was expanding and trading in a similar way in many of the same areas of the world.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
8. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Puritans agreed with the religious reforms of the Church of England introduced by Charles I.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Charles I wanted the worship of the Church of England to include more ceremony and introduced a revised Prayer Book. He tried to impose this Prayer Book on the Presbyterian Church in Scotland and this led to serious unrest. A Scottish army was formed and Charles could not find the money he needed for his own army without the help of Parliament. In 1640, he recalled Parliament to ask it for funds. Many in Parliament were Puritans, a group of Protestants who advocated strict and simple religious doctrine and worship. They did not agree with the king's religious views and disliked his reforms of the Church of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The beginning of the English Civil War
9. How many people emigrated from the UK during Victoria's reign between 1853 and 1913?
A 100000
B 13 million
C 2 million
D 500 million
Correct Answer: 13 million
Explanation: Many people were encouraged to leave the UK to settle overseas. Between 1853 and 1913, as many as 13 million British citizens left the country.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The British Empire
10. When did Queen Victoria's reign end?
A 1860
B 1895
C 1901
D 1932
Correct Answer: 1901
Explanation: In 1837, Queen Victoria became queen of the UK at the age of 18. She reigned until 1901, almost 64 years.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Victorian age
11. In which part of the UK was pioneering Doctor Alexander Fleming born in 1881?
A Cornwall
B East Anglia
C Scotland
D Wales
Correct Answer: Scotland
Explanation: Born in Scotland, Fleming moved to London as a teenager and later qualified as a doctor.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The Second World War
12. Who became Prime Minister in May 2010?
A David Cameron
B Ed Miliband
C Nick Clegg
D Nigel Farage
Correct Answer: David Cameron
Explanation: In May 2010, and for the first time in the UK since February 1974, no political party won an overall majority in the General Election. The Conservative and Liberal Democrat parties formed a coalition and the leader of the Conservative Party, David Cameron, became Prime Minister.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Coalition government 2010 onwards
13. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK, everybody has the right to choose their religion or choose not to practise a religion.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: However, everyone has the legal right to choose their religion, or to choose not to practice a religion.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion
14. Which of these statements is correct?
A The official Church of state of the UK is the Church of England.
B There is no official Church in the UK.
Correct Answer: The official Church of state of the UK is the Church of England.
Explanation: The official Church of the state is the Church of England.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
15. Which of these statements is correct?
A Gilbert and Sullivan were a comedy double act
B Gilbert and Sullivan wrote many comic operas
Correct Answer: Gilbert and Sullivan wrote many comic operas
Explanation: In the 19th century, Gilbert and Sullivan wrote comic operas, often making fun of popular culture and politics.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and Culture - Theatre
16. What is the UK's most popular sport?
A Cricket
B Football
C Gold
D Rugby
Correct Answer: Football
Explanation: Football is the UK's most popular sport. It has a long history in the UK and the first professional football clubs were formed in the late 19th century.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Football
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
The daffodil is the national flower of Wales.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The countries that make up the UK all have flowers which are particularly associated with them and which are sometimes worn on national saints days:
-England - the rose ;
-Scotland - the thistle ;
-Wales - the daffodil ;
-Northern Ireland - the shamrock
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
18. A snack made from flour, dried fruits and spices and served either hot or cold is which of the following?
A A Scottish bun
B A Welsh cake
C An English muffin
D An Irish pie
Correct Answer: A Welsh cake
Explanation: Wales: Welsh cakes - a traditional Welsh snack made from flour, dried fruits and spices, and served either hot or cold.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Cooking food - Traditional foods
19. Which TWO of the following issues can the Northern Ireland Assembly make decisions on?
A Agriculture
B Defence
C Foreign affairs
D Social services
Correct Answer: Agriculture, Social services
Explanation: The Northern Ireland Assembly can make decisions on issues such as:
- education ;
- agriculture ;
- the environment ;
- health ;
- social services.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Northern Ireland Assembly
20. Is the statement below TRUE or FALSE?
 The court systems in England, Wales, Scotland and Northern Ireland are identical.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: There are some differences between the court systems in England and Wales, Scotland and Northern Ireland. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Criminal courts
21. Which TWO of the following groups of adults are eligible to vote in all elections?
A Citizens of the Commonwealth who are residents in the UK
B Citizens of the USA
C Only those born in the UK
D UK-born and naturalised adult citizens
Correct Answer: UK-born and naturalised adult citizens, Citizens of the Commonwealth who are residents in the UK
Explanation: The present voting age of 18 was set in 1969 and (with a few exceptions) all UK-born and naturalised adult citizens have the right to vote. Adult citizens of the UK, and citizens of the Commonwealth and the Irish Republic who are resident in the UK, can vote in all public elections.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
22. Is the statement below TRUE or FALSE?
 The House of Lord always acts as the government wishes.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The House of Lords is normally more independent of the government than the House of Commons. It can suggest amendments or propose new laws, which are then discussed by MPs. The House of Lords checks laws that have been passed by the House of Commons to ensure they are fit for purpose. It also holds the government to account to make sure that it is working in the best interests of the people. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of Lords
23. Since which year has the UK had fully democratic voting systems?
A 1889
B 1918
C 1928
D 1969
Correct Answer: 1928
Explanation: The UK has had a fully democratic voting system since 1928.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
24. In a Crown Court, who decided the verdict of 'guilty' or 'not guilty'?
A The Judge
B The Jury
C The barrister
D The defendant
Correct Answer: The Jury
Explanation: The jury has to listen to the evidence presented at the trial and then decide a verdict of 'guilty' or 'not guilty' based on what they have heard. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Crown courts and Sheriffs courts